Skvělá a zdravá kopřivová polévka
Jarní polévka plná vitamínů, která vás svou chutí překvapí. Její příprava nezabere déle než půl hodiny, a jde tak o recept na rychlou a zdravou večeři nebo oběd.

Ingredience
- 4 hrsti čerstvých kopřiv
- 1 cibule
- 1 litr horký zeleninový vývar
- 2 větší brambory
- 1 lžíce miso pasty
- 1 lžíce ume octa
- rostlinná smetana nebo kokosové mléko z plechovky
- sůl
- pepř
- slunečnicová semínka opražená
- sedmikrásky na ozdobu
Příprava
Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji společně se solí a pepřem. Solíme raději méně, jelikož později přidáváme miso pastu a ume ocet, oboje je slané.
Kopřivy propereme a spaříme. Až je budeme krájet, tak nebudou pálit. Pokrájíme kopřivy, a.když je cibulka nahnědlá, tak je k ní přidáme. Společně ještě trochu osmahneme. Potom zalijeme horkým vývarem.
Přidáme na menší kostičky pokrájené brambory a ještě asi 15 minut na mírném ohni povaříme. Stáhneme z plotny, přidáme lžičku miso pasty a vše rozmixujeme do krémové konzistence. Nakonec dochutíme ume octem.
Kdo má rád smetanové polévky může přidat podle chuti veganskou smetanu - dobré je i kokosové mléko. Polévku ozdobíme sedmikráskami, které jsou též jedlé a obsahují třísloviny, hořčiny, saponiny, minerální látky, vitamin C .