RUSTIKÁLNÍ VEGAN SLANÝ KOLÁČ
Slaný koláč plněný zeleninovou směsí k večeři i jako super pohoštění pro návštěvu.

1 koláč o průměru 20 cm
těsto:
200 g hladké špaldové mouky
1 čl kypřicího prášku
1 čl soli
2 pl jablečného octa
100 ml slunečnicového oleje
40 ml sojového neochuceného mléka nebo vody
Náplň:
olej
cibule na půlkolečka 1 ks
třtinový cukr 1 lžíce
balsamico 2 lžíce
cuketa 1 ks
paprika 1 ks
žampiony 200 g
sušená rajčata dle chuti
4 stroužky česneku
kousek zázvoru

Příprava:

Nejdříve si připravíme zeleninovou směs. Osmahneme na oleji cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přidáme rovnou lžici třtinového cukru a mecháme zkaramelizovat cibulku. Když je zkaramelizovaná přídámE balsamico a necháme ocet odpařit. K cibulce přidáme česnek na kolečka, trošku osmahneme a přidáme pokrájené žampiony, které také osmahneme. Přidáme cuketu, papriku, kousíček zázvoru, sušená rajčata a koření dle volby. Já dávám Kebab Koření od Antonína. Směs necháme vychladit.
Mezitím všechny ingredience na těsto smícháme a rukama vypracujeme v jednotné těsto. Dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout. Poté z něj vytvarujeme kolo o průměru 30 cm. Doprostřed klademe zeleninovou směs, necháme volné cca 5 cm okraje. Okraje přeložíme směrem dovnitř, koláč pečeme 25 minut na 200 °C.