Pruhované rohlíky
se tomu říká dnes... naše generace zná jako hřebeny... recept dle mých tradic
Tentokrát to bude recept, který není podle zdravé výživy... ale třeba by se dala udělat zdravá alternativa. Jen já zatím nezkoušela... jelikož toto těsto dělám na buchty i koláče pro svého manžela a ten to jaksi neřeší :-) Přesto sem recept dám...jelikož ho dělám léta podle receptu babičky i když jsem si ho musela trošku vychytat...jelikož babička mi řekla, jen , že trošku dáš toho a trošku tohodle... :-) Ale já... zatím nenašla lepší recept na kynuté těsto.

Ingredience
500 g hladké mouky - někdy míchám půl na půl s polohrubou
8 dkg cukru
1 vejce
1 kostička droždí
1 majolka původně ve vaničce nebo v sáčku
to samé množství oleje
mléko dle potřeby
vařený malý nastrouhaný brambor
špetka soli
nastrouhaná citronová kůra
Náplň
tradiční náplň
300 g tvarohu
1 vejce
moučkový cukr dle chuti
citronová kůra
já někdy dávám
25o g tvarohu
Pak uvařím kapku pudinku množství asi ze čtvrt pudinku a hlavně aby byl hustý, Když vychladne smíchám s tvarohem a přidám ostatní ingredience v receptu náplně a ještě lžičku práškového pudinku.
Příprava
Těsto
Odvážíme mouku do mísy a uděláme důlek do kterého dáme droždí lžičku cukru a posypeme kapku moukou. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme zbylé suroviny a zpracujeme v těsto. Necháme kynout cca 1 hodinu. Nyní přistoupíme ke kroku vytváření rohlíků... nebo - li retro hřebenů.
Těsto rozdělíme asi na 12 kousků a uděláme z nich kuličku. Asi pět minut necháme odpočinout a pak vyválíme do oválku. Na jednu polovinu oválku dáme náplň a druhou prořežeme. Viz. obrázek. Pomažeme okraje vajíčkem a zabalíme tvaroh. Ještě pomažeme celý rohlíček. Rozpálíme troubu na 160 stupňů. Než se trouba rozpálí ještě rohlíčky kynou na plechu. Když je trouba rozpálená dáme plech do ní a hlídáme bedlivě... rohlíčky rychle zhnědnou...většinou v nečekaný okamžik :-) Můžete pocukrovat, ale rohlíčky jsou sladké dost i bez cukru navrchu.
