Pomazánka z uzeného tofu – vege verze škvarkovky
VÝBORNÁ POMAZÁNKA NA JEDNOHUBKY NEBO NA KVÁSKOVÝ CHLÉB.

Ingredience
- olej
- 2 cibule
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 uzené tofu (nejlépe Lunter nebo jiné vyzkoušené)
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- černá sůl (nemusí být, ale dodá lehce vajíčkovou chuť
- sojanéza nebo pro nevegany majonéza a nebo domácí majonéza bez vajec
- domácí majonéza bez vajec :
- 2 dl olivový olej
1 dl mléko
sůl
1 lžička ocet (popř. šťáva z 1/2 citronu)
pepř mletý
trochu cukr
1 lžíce dijonská hořčice
Příprava
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na oleji. Když začne cibule zlátnout, přidáme lžičku třtinového cukru a necháme zkaramelizovat.
Pak přidáme balsamikový ocet a necháme odpařit do té doby, než přestane ocet být cítit. Zatím, než vystydne cibulka, si dáme do mixeru tofu, sojanézu a lahůdkové droždí. Vše vyšleháme do hladka.
Domácí majonéza:
Postup přípravy
Nejprve si dáme do lednice dobře vychladit olej s mlékem. Vychlazené je přelijeme do vysoké užší nádobky a šleháme ručním tyčovým mixérem. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem (nebo citronovou šťávou), mletým pepřem a cukrem. Smícháme s dijonskou hořčicí a můžeme podávat.
Přendáme do misky a vmícháme studenou cibulku. Nakonec osolíme černou solí.