Pomazánka z uzeného tofu – vege verze škvarkovky

VÝBORNÁ POMAZÁNKA NA JEDNOHUBKY NEBO NA KVÁSKOVÝ CHLÉB.

Ingredience

  • olej
  • 2 cibule
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 uzené tofu (nejlépe Lunter nebo jiné vyzkoušené)
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • černá sůl (nemusí být, ale dodá lehce vajíčkovou chuť
  • sojanéza nebo pro nevegany majonéza a nebo domácí majonéza bez vajec 
  • domácí majonéza bez vajec : 
  • 2 dl olivový olej
    1 dl mléko
    sůl
    1 lžička ocet (popř. šťáva z 1/2 citronu)
    pepř mletý
    trochu cukr
    1 lžíce dijonská hořčice 

Příprava

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na oleji. Když začne cibule zlátnout, přidáme lžičku třtinového cukru a necháme zkaramelizovat.

Pak přidáme balsamikový ocet a necháme odpařit do té doby, než přestane ocet být cítit. Zatím, než vystydne cibulka, si dáme do mixeru tofu, sojanézu a lahůdkové droždí. Vše vyšleháme do hladka.

Domácí majonéza:

Postup přípravy

Nejprve si dáme do lednice dobře vychladit olej s mlékem. Vychlazené je přelijeme do vysoké užší nádobky a šleháme ručním tyčovým mixérem. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem (nebo citronovou šťávou), mletým pepřem a cukrem. Smícháme s dijonskou hořčicí a můžeme podávat.


Přendáme do misky a vmícháme studenou cibulku. Nakonec osolíme černou solí.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky