Polévka z kavkazského špenátu
Kavkazský špenát (Hablitzia tamnoides, anglicky Caucasian spinach) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae), je tedy příbuzným s mangoldem, merlíkem, řepou nebo lebedou. Je bohatý na karotenoidy, vitamin B12, hořčík, vápník, fosfor či zinek.

Ingredience
- mísa lístků kavkazského špenátu
- větší snítku libečku
- 1 cibule
- 1 litr horký zeleninový vývar
- 2 -3 větší brambory
- 1 lžíce miso pasty
- 1 lžíce ume octa
- rostlinná smetana nebo kokosové mléko z plechovky
- sůl
- pepř

Příprava
Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji společně se solí a pepřem. Solíme raději méně, jelikož později přidáváme miso pastu a ume ocet, oboje je slané.
Kavkazský špenát propereme, pokrájíme , a.když je cibulka nahnědlá, tak je k ní přidáme s libečkem. Společně ještě trochu osmahneme. Potom zalijeme horkým vývarem.
Přidáme na menší kostičky pokrájené
brambory a ještě asi 15 minut na mírném ohni povaříme. Stáhneme z
plotny, přidáme lžičku miso pasty a vše rozmixujeme do krémové
konzistence. Nakonec dochutíme ume octem a rostlinnou smetanou. Též je dobrý i kokosová ozvláštní to chuť.