POHANKOVO-ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB

Příprava kvásku:

70 g žitného kvásku

150 g žitné mouky

150 ml teplé vody

Z lednice vyndejte kvásek, smíchejte ve vodě a dále přimíchejte žitnou mouku. Nechte kynout v teple. Měl by zvětšit svůj objem dvojnásobně. Kynutí kvásku trvá různě dlouho. Závisí na teplotě, druhu použité mouky. Když přestane růst, je již nasycen a můžete přistoupit k další fázi.

Odeberte z připraveného kvásku 3 lžíce a schovejte na příště.

Příprava těsta:

300 g pohankové mouky

320 g připraveného žitného kvásku

1 vařený nastrouhaný na jemno brambor

180 - 200 ml vody

2 lžičky soli

lžička kmínu

Sklenička SEMÍNEK (lněné, dýňové, slunečnicové) opražíme na pánvi a zalijeme horkou vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme vystydnout.

Těsto zamícháme, a přidáme semínka nemělo by být moc tekuté. Vložíme do formy na biskupský chlebíček o rozměrech cca 25 cm x 13 cm, přikryjeme útěrkou a opět dáme na teplé místo kynout.

Za 2-3 hodiny těsto opět nakyne a můžeme přistoupit k pečení.

Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Chleba vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut, dokud nemá chléb krásnou tmavou kůrku. Že je upečený poznáme když při poklepání na spodní stranu zní dutě.

Tak dobrou chuť!

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky