POHANKOVO-ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB

Příprava kvásku:
70 g žitného kvásku
150 g žitné mouky
150 ml teplé vody
Z lednice vyndejte kvásek, smíchejte ve vodě a dále přimíchejte žitnou mouku. Nechte kynout v teple. Měl by zvětšit svůj objem dvojnásobně. Kynutí kvásku trvá různě dlouho. Závisí na teplotě, druhu použité mouky. Když přestane růst, je již nasycen a můžete přistoupit k další fázi.
Odeberte z připraveného kvásku 3 lžíce a schovejte na příště.
Příprava těsta:
300 g pohankové mouky
320 g připraveného žitného kvásku
1 vařený nastrouhaný na jemno brambor
180 - 200 ml vody
2 lžičky soli
lžička kmínu
Sklenička SEMÍNEK (lněné, dýňové, slunečnicové) opražíme na pánvi a zalijeme horkou vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme vystydnout.
Těsto zamícháme, a přidáme semínka nemělo by být moc tekuté. Vložíme do formy na biskupský chlebíček o rozměrech cca 25 cm x 13 cm, přikryjeme útěrkou a opět dáme na teplé místo kynout.
Za 2-3 hodiny těsto opět nakyne a můžeme přistoupit k pečení.
Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Chleba vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut, dokud nemá chléb krásnou tmavou kůrku. Že je upečený poznáme když při poklepání na spodní stranu zní dutě.
Tak dobrou chuť!