FERMENTOVANÁ POHANKOVÁ POMAZÁNKA ALA DROŽDOVÁ

Ingredience:

150 g pohanky (nejlépe neloupané nebo lámanky)

1 lžíce fermentačního startéru (např. šťáva z kysaného zelí, miso pasta nebo probiotická kultura)

1 cibule

1 lžička panelly (kdo používá cukr tak je možné)

balzamikový ocet

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 lžička soli

½ lžičky mletého kmínu

½ lžičky kurkumy 

dle chuti lahůdkového droždí (volitelné)

2 lžičky citronové šťávy

Postup:

1. Namáčení a fermentace pohanky

Pohanku propláchněte a namočte do vlažné vody na 8 hodin (nebo přes noc).

Poté ji sceďte, propláchněte a rozmixujte na kaši.

Přidejte fermentační startér (např. lžičku miso pasty nebo lžíci šťávy z kysaného zelí), dobře promíchejte a přikryjte čistou utěrkou.

Nechte fermentovat při pokojové teplotě 12–24 hodin. Čím déle necháte, tím bude chuť výraznější.

2. Příprava základních ingrediencí

Na pánvi rozehřejte olej, osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova během smažení přidejte lžičku panelly nebo cukru,  a jen co cibulka zkaramelizuje zalijte zhruba dvěma lžícemi balzamikového octa. Ocet  nechte odpařit.  Cibulku odložte dáme jí až nakonec.  

K fermentovaná pohance přidejte nasekaný česnek a koření (kmín, kurkumu.

3. Mixování paštiky

Rozmixujte dohladka a podle potřeby přidejte trochu vody, citronové štávy nebo olivového oleje. Nakonec vmíchejte osmaženou cibulku s panellou a balzamikovým octem. 

Lze cibulku přidat ještě před mixováním a rozmixovat. 


4. Dokončení a skladování

Paštiku přendejte do skleničky, nechte v lednici ještě pár hodin uležet.

Podávejte s kváskovým chlebem, krekry nebo zeleninou.

Tipy a varianty:

Pro výraznější chuť: Přidejte více citronové šťávy nebo lžíci jablečného octa.

Na foto je zvláštní kombinace, ale mě to chutná... Kváskový chléb s pomazánkou, kvašeným zelím a melounem. 😋  


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky