KULIČKY Z ČOČKY VE SMETANOVÉ OMÁČCE SE ŽAMPIONY A BAZALKOU

Hodně lidí chválí kuličky z Ikey. Nikdy jsem je nejedla, ale právě jsem vytvořila kuličky z Kluckých Chvalovic :-) a moc mi chutnají

KULIČKY
SUROVINY:
200 g čočky (zelené nebo hnědé)
1 kostička VEGAN kostky nemusí být
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
150 g kukuřičné strouhanky
1 vejce
1 svazek petržele
PŘÍPRAVA:
Čočku propláchneme a dáme do hrnce. Do něj nalijeme vodu zhruba centimetr nad čočku a dusíme spolu s rozdrobeným bujonem 20 až 30 minut, dokud není čočka měkká.
TIP
(Já osobně vařím čočku v rýžovaru. Večer namočím a druhý den dám vařit stejně jako rýži.)
Mrkev oloupeme a nastrouháme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej a na něm opečeme cibuli a mrkev dozlatova. Pak přidáme česnek a dvě minutky opečeme. Ke směsi pak přidáme vařenou čočku a promícháme. Poté směs v mixéru rozmixujeme.
Do rozmixované směsi vmícháme strouhanku, petržel nakrájenou nadrobno a vejce. Z hmoty tvarujeme menší kuličky.
Kuličky umístíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme 25 až 30 minut v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme, dokud nejsou kuličky zlaté.


BAZALKOVÁ OMÁČKA SE ŽAMPIONY
SUROVINY:
olej
1 cibule
2-3 větší žampiony
veganská smetana nebo kokosové mléko
rýžová mouka
voda dle potřeby
bazalka sušená
bazalka čerstvá
sůl
pepř
PŘÍPRAVA:
Nakrájíme na drobno cibuli a osmahneme na oleji s trochou soli a pepře. Pak přidáme nakrájené žampiony které osmahneme a zasypeme asi 2. lžícemi rýžové mouky a restujeme. Vše zalijeme cca půl litrem vody a povaříme se lžičkou sušené bazalky. Na konec přidáme vegan smetanu nebo kokosové mléko a čerstvou pokrájenou bazalku. Podáváme s rýží.

TIP NA OZDOBU

SLEZ MAURSKÝ

Z přírodních látek obsahuje slizy, třísloviny, silice, šťavelan vápenatý, pektin a cukry. Květy navíc obsahují antokyanové barvivo (malvín) a vitamín C (kyselinu askorbovou).

Využití slézu maurského v léčitelství

V tradičním léčitelství má sléz maurský široké použití. Díky obsahu slizů se podává při onemocněních cest dýchacích (katary, záněty, podporuje rozpouštění hlenů, ale také zmírňuje dráždivý kašel). Macerát ze slézu maurského se používá při chrapotu a zánětech v krku. Díky obsahu tříslovin se používá též při průjmech. Některé zdroje zmiňují i jeho použití při nemocech žaludečního traktu.

Odvar ze slézu maurského našel uplatnění i jako doplněk léčby některých kožních onemocnění. Používá se v obkladech při hojení zanícených ran, atopickém ekzému, lupence nebo kožních zánětech, protože tlumí zánětlivost, zmírňuje svědění a obnovuje růst nových buněk pokožky.

K léčivým rostlinám jsou počítány také další druhy slézů - sléz přehlížený (Malva neglecta) a sléz lesní (Malva sylvestris).

Jako zajímavost na závěr lze uvést, že původní obyvatelé severní Afriky sléz maurský používají na přírodní barvení látek. Také se používá v místní kuchyni. Růžové slézové květy se přidávají do bylinných čajů pro zlepšení chuti, barvy i vzhledu. Květy jsou oblíbené i jako výborná jedlá dekorace do ovocných i zeleninových salátů nebo na chlebíčky.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky