JEDNODUCHÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB

ROZKVAS
150 g žitné mouky, 150 g studené vody, 50 g žitného kvásku může být klidně i víc. Smícháme a necháme v misce s víčkem rozkvasit cca 12 hodin záleží na teple v místnosti.
Nejraději rozkvas dělám večer a ráno se dám do zadělávání chleba.
A to tak...
Navážíme do mísy 500 g chlebové pšeničné mouky, 2 rovné lžičky himalájské soli, kmín... dle chuti. Toto úplně stačí a pak už jen přidáme rozkvas z kterého si tedy ještě před tím odebereme tak lžici do skleničky na příště a přikrmíme žitnou moukou a studenou vodou. Toto odložíme dle toho jak často pečeme. Pokud jednou týdně tak s kváskem do ledničky, kdyby to bylo ob den tak je dobré ho nechat na lince. Vrátím se k přípravě těsta na chleba. A to , že přidáme teplou vodu pozor!... ne horkou. Vody dáme tolik aby těsto nebylo příliš husté, ale ani tekuté... Dostatečná hydratace chleba způsobí, že chléb nebude tuhý... takže taky tak nějak, aby z toho nebyla rozteklá placka :-) ale také ne vyloženě bochník co se nehne... to chce vychytat. Ještě jde si s chlebem pohrát a dát různá semínka... před přidáním semínek je na pánvičce trochu opražíme... může být slunečnice, lněné semínko... které trošku z pánvičky po zahřátí vyskakuje :-) dýňové semínko nebo co kdo má rád. Nyní chléb necháme kynout zase dle teploty v místnosti...ale může to být i 3-4 hodiny. Můžeme si udělat jednoduchý prstový test jestli je těsto dostatečně vykynuté nebo není-li již překynuté... Test se provádí tak, že do těsta dloubneme prstem a pozorujeme rychlost vracení se do původní polohy. V případě, že se těsto vrací rychle, je ještě nedokynuté. V případě, že se vrací pomalu, je vykynuté správně. A když se nevrací je překynuté. Na pečení chleba ráda používám starý smaltovaný hrnec...který po pár pečení vypadá ještě starší:-) ale jak já říkám má patinu a je z něj cítit láska... Chléb zpracujeme do nějakého tvaru hrnce a připravíme na pečící papír, který potřeme olejem nebo sádlem. Takto ho s papírem vložíme do hrnce a ještě pod pokličkou necháme chvíli vyskočit... cca půl hodiny. Mezi tím rozpálíme troubu na 250 stupňů a šoupneme hrnec tak jak je i s pokličkou do trouby. Zhruba na 10-15 minut. Každá trouba peče jinak chce si to vychytat. Chléb se zatáhne a získá mírně hnědou barvu na povrchu a můžeme stáhnout teplotu na 150 - 180 stupňů. Také sundáme pokličku a necháme ještě dopéct cca 30 minut. A teď by měl být chlebík krásně vypečený ... můžeme ho tedy vyndat z trouby a vyklopit z hrnce. Dáme ho na nějakou mřížku, aby k němu měl přístup ze všech stran vzduch a necháme vystydnout pokud vydržíme:-)
Dobrou chuť!