
HOUBOVÁ GALETKA
SUROVINY
TĚSTO:
- 200 g hladké celozrnné mouky (špaldové)
- 125 g hery nebo zlaté Hany
- 2-3 lžíce studené vody (studená až ledová voda je podmínkou)
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli (himalájské nebo mořské)
- sezamové semínko a slunečnici (na ozdobu)
- 1/2 ks vejce do těsta
- 1/2 ks vejce (na potření)
Postup:
Křehké těsto:
Mouku dáme do mísy, smícháme se solí a přidáme na malé kousky pokrájenou Heru nebo Zlatou Hanu. Rukama se snažíme spojit mouku s tukem a vytvoříme drobenku. Po té postupně přidáváme vodu a citronovou šťávu, až vytvoříme kompaktní těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na 30- 60 minut do lednice.
Ztuhlé těsto dáme na desku podsypanou moukou nebo rovnou na pečící papír a vyválíme. Vyválíme kruh jako na pizzu.


K
- Na náplň:
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 100g slaniny
- 3 stroužky česneku
- 400g hub
- sýr cottage
- čerstvý tymián
- sůl
- nastrouhaný tvrdý sýr třeba gouda
Osmahneme na másle cibuli a anglickou slaninu. Přidáme houby, česnek a osolíme houby dusíme doměkka. Nakonec přídáme čerstvý tymián a cottage.
Směs dáme na těsto, a překládáme okraje, které pak potřeme vajíčkem a posypeme semínky.
Koláč pečeme v troubě na 180 stupňů do zlatých okrajů. Poté posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a ještě necháme sýr v teplé vypnuté troubě roztéct.
Dobrou chuť,