GALETKA S CUKETOU A OLIVAMI

Galetka pro milovníky oliv:-) Další vynikající galetka... Koláč určitě vystačí minimálně na čtyři porce, je poměrně sytý, klidně ho podávejte jako hlavní chod.
TĚSTO:
  • 250g hladké mouky
  • 120g másla nebo Zlatou Hanu
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 50ml vody
  • NÁPLŇ:
  • 250g ricotty
  • 60g  goudy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1 střední cuketu
  • olivy
  • feferony 
  • červená paprika
  • žloutek na potření okrajů


Smíchejte mouku se solí a zapracujte do ní změklé máslo. Poté přidejte celé vejce, citronovou šťávu a trochu vody. Rukama zpracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout.

Mezitím v míse smíchejte ricottu s goudou nastrouhanou najemno, přidejte česnek a dle chuti případně náplň trochu osolte. Pozor , ale pokud dáte olivy bude koláč dost slaný. Cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka.

 Asi po půl hodině vyndejte těsto z lednice, rozdělte ho na dvě poloviny a z obou vyválejte přibližně stejné kulaté pláty. Oba přesuňte na plech, střed těsta pokryjte náplní a na ní naskládejte plátky cukety. Posypte střed koláče pokrájenou červenou paprikou a olivami. 

Dvě vrstvy těsta jsou tam proto, aby byl koláč pevnější a držel, ale myslím, že by se klidně dal upéct i jen z polovičního množství těsta a jednoho plátu.

Přehněte okraje prvního plátu a poté druhého. První můžete skrýt tak, aby nebyl vidět, galetka bude hezčí. :)

Nakonec těsto potřete žloutkem a koláč dejte péct na přibližně 45 minut v troubě zahřáté na 190°C.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky