GALETKA S CUKETOU A OLIVAMI

- 250g hladké mouky
- 120g másla nebo Zlatou Hanu
- 1/2 lžičky himalájské soli
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 vejce
- 50ml vody
- NÁPLŇ:
- 250g ricotty
- 60g goudy
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- 1 střední cuketu
- olivy
- feferony
- červená paprika
- žloutek na potření okrajů
Smíchejte mouku se solí a zapracujte do ní změklé máslo. Poté přidejte celé vejce, citronovou šťávu a trochu vody. Rukama zpracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout.
Mezitím v míse smíchejte ricottu s goudou nastrouhanou najemno, přidejte česnek a dle chuti případně náplň trochu osolte. Pozor , ale pokud dáte olivy bude koláč dost slaný. Cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka.
Asi po půl hodině vyndejte těsto z lednice, rozdělte ho na dvě poloviny a z obou vyválejte přibližně stejné kulaté pláty. Oba přesuňte na plech, střed těsta pokryjte náplní a na ní naskládejte plátky cukety. Posypte střed koláče pokrájenou červenou paprikou a olivami.
Dvě vrstvy těsta jsou tam proto, aby byl koláč pevnější a držel, ale myslím, že by se klidně dal upéct i jen z polovičního množství těsta a jednoho plátu.
Přehněte okraje prvního plátu a poté druhého. První můžete skrýt tak, aby nebyl vidět, galetka bude hezčí. :)
Nakonec těsto potřete žloutkem a koláč dejte péct na přibližně 45 minut v troubě zahřáté na 190°C.