FERMENTOVANÝ KVĚTÁK

Ingredience:

1 hlávka květáku (cca 500 g)

1 litr vody

20 g soli (přibližně 2 polévkové lžíce)

Koření dle chuti (např. česnek, červená paprika, bobkový list, kuličky pepře, hořčičné semínko, chilli papričky, koprové větvičky)


Postup:

Příprava květáku:

Květák očistěte, odstraňte listy a rozdělte ho na menší růžičky. Omyjte pod tekoucí vodou.

Příprava solného nálevu:

V litru vody rozpusťte 20 g soli (použijte nejlépe mořskou sůl nebo sůl bez jódu, aby neovlivnila fermentaci). Solný nálev by měl být dostatečně slaný, ale stále příjemný na ochutnání.

Naskládání do nádoby:

Do sterilizované sklenice (např. 1l zavařovací sklenice) vložte květákové růžičky.

Můžete přidat koření podle své chuti – česnek nakrájený na plátky, červenou papriku, kuličky pepře, chilli papričku nebo kopr.

Nalévání solného nálevu:

Zalijte květák solným nálevem tak, aby byl celý ponořený. Pokud máte, použijte fermentační závaží nebo něco těžkého, co udrží květák pod hladinou.

Uzavření a fermentace:

Sklenici zavřete víčkem, ale ne úplně natěsno (aby mohl unikat plyn, který vzniká během fermentace), nebo použijte víčko s ventilem.

Umístěte sklenici na tmavé a pokojově teplé místo (cca 20–25 °C).

Kontrola a ochutnávání:

Po 3–5 dnech začne proces fermentace – můžete vidět bublinky. Průběžně kontrolujte, zda je květák ponořený pod hladinou nálevu.

Po týdnu můžete květák ochutnat. Pokud je dostatečně kyselý a chutná vám, přesuňte sklenici do lednice, aby se proces fermentace zpomalil.

Tipy:

Doba fermentace: Záleží na teplotě. Při nižší teplotě bude fermentace trvat déle, při vyšší rychleji.

Variace: Přidejte k květáku další zeleninu, jako mrkev, celer nebo papriky, pro pestřejší chuť.

Uchovávání: Fermentovaný květák vydrží v lednici několik měsíců.

Dobrou chuť! 😊


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky