Celožitné muffiny z domácího kvásku
Domácí kváskové muffiny vám báječně poslouží i jako náhrada pečiva. Vyzkoušejte tento snadný recept.

Ingredience
- 120 g žitné mouky
- 120 g vody
- 4 lžíce kvásku
Příprava
Ingredience smícháme a kvásek necháme kvasit 12 hodin - nejlépe přes noc.
Ingredience Těsto
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 3 lžíce olivového nebo světlicového oleje
- 5 g (lžička) soli
- 250 ml vody
- semínka dle chuti
Příprava Těsto
Druhý den zaděláme těsto a necháme dvě tři hodiny kynout. Potom naplníme formičky na muffiny. Povrch muffin orosíme vodou a na ně pak nasypeme směs semínek např. lněné semínko, slunečnice, černý sezam, ovesné vločky.
Troubu nahřejeme na 200 °a dáme na dno rozpálit pekáček. Když trouba zhasne, vložíme do ní plech s muffiny a do připraveného pekáčku vlijeme rychle horkou vodu a troubu zavřeme.
Pečeme na 200° asi pět minut. Potom stáhneme teplotu na 150° a dopečeme, dokud nejsou pěkně zlatavé.
Když muffiny vyndáme z trouby, necháme ještě chvilku zchladnout a pak je vyndáme z formiček.
Pak si už jen můžeme pochutnávat na chlebových muffinkách s nějakou dobrou přílohou...nejlépe bílkovinovou.
Tip na závěr : Mouku můžeme i zaměnit nebo dát půl na půl.